pekka-haavisto_12728%20%281%29.jpg

Kuluneella viikolla on kohistu Itävallan presidentin vaalista, jossa loppusuoralla oli vastakkain oikeistolainen ja vihreiden ehdokas. Tämä on selvästi ollut lehdistön mielestä ennenkuulumatonta. Todellisuudessa asetelma oli aivan sama viimekertaisissa vuonna 2012 Suomessa järjestetyssä presidentin vaalissa. Eli vastakkain oli oikeiston ja vihreiden ehdokas.

Itävallassa vihreiden ehdokas veti vaalissa pitemmän korren ja tuli valituksi. Suomessakin tulos olisi voinut olla samanlainen. Luulisin, että viimekädessä ehdokkaiden yksityiselämä ratkaisi vaalin oikeiston ehdokkaan hyväksi. Moni äänestäjä ei vaan voinut hyväksyä miesparia ottamassa valtiovieraita vastaan tai käydä edustamassa Suomea niin kotimaassa kuin maailmalla.

Itse en voinut aatteellisin perustein tukea kumpaakaan ehdokasta, joten pudotin tyhjän äänen uurnaan. Tyhjäkin ääni on mielipide. Siltä osin vaalilainsäädäntöä pitäisikin muuttaa niin, että tyhjät (mitättömät) äänet laskettaisiin samoin kuin ehdokkaiden äänet. Esimerkiksi vuoden 2012 presidentin vaalissa annettiin kaikkiaan 2904886 ääntä mutta ehdokkaiden saamat prosentit on kuitenkin laskettu vain ehdokkaiden saamien äänimäärien, yhteensä 2879753, mukaan. Näin ehdokkaiden ääniprosentit tulevat todellisuutta suuremmiksi, kun 25133 tyhjää ääntä ei ole laskuissa mukana.