Kuntapäättäjän kulmassa kirjoitus. Yksi lause oli sensuroitu.

Kuulumisia Liedosta, Varsinais-Suomesta ja maailmalta.

Liedon valtuustossa ajankohtainen ja kiistelty asia on Avantin risteyksen rahoitus. Kyseessä on E18-tielle (KT40) suunniteltu risteys, jota ely-keskuksen, siis valtion mielestä risteyksen tarvitsijan pitää rahoittaa. Liedon kunta on risteystä halunnut Avantin alueen suuren rekkaliikenteen vuoksi. Kunta on aiemmin rahoittanut hanketta n. 1,1 miljoonalla ja nyt tarvitaan lisäpanostusta vielä 2,9 miljoonaa. Arvio hankkeen kustannuksista on 6,4 miljoonaa joten valtion osuus tulisi olemaan yhteensä 2,4 miljoonaa. Eipä tietysti ole kiva rahoittaa valtion tietä tai tässä tapauksessa euroopan laajuista tieyhteyttä. Mutta sellaiseksi tilanne on mennyt. Hämeentien (VT10) ja Mikolantien liittymää haluttiin Talviniityn uuden asuntoalueen myötä parantaa turvallisuuden ja sujuvuuden kannalta. Risteyksessä on sattunut onnettomuuksia ja ainakin yksi kuolemaan johtanut kolari. Lieto joutui tästä remontista maksamaan n. 0,5 milj., valtio 50000. Valtion kanssa tehtyjen MAL-sopimusten kustannukset jakautuvat 50-50 suhteella.

Tammikuussa käytiin aluevaalit. En ollut ehdokkaana mutta osallistuin paikkaneuvotteluihin muiden puolueiden edustajien kanssa. Paikat saatiin sovituksi vaikka yksi porukka tapansa mukaan pettikin. Aluevaltuusto pääsee tositoimiin näinä päivinä. Toivottavasti pitävät lupauksensa ja puolustavat lähipalveluja joka kunnassa.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vastoin lupauksiaan. Sotarikos pahimmasta päästä, jonka seurauksia voi vain arvailla. YK:ssa turvaneuvosto esitti Venäjän hyökkäyksen tuomitsevaa lausuntoa. Venäjä kuitenkin kaatoi esityksen veto-oikeudellaan. Olisiko jo aika muuttaa tätäkin käytäntöä?

Olin vuonna 2012 ulkoministeriön polegaatti-valtuuskunnassa YK:ssa. Silloin Suomi oli pyrkimässä turvaneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi vuosiksi 2013-2014. Suomelle kävi kuin euroviisuissa, kaikki kehuivat Suomea, mutta kun äänet laskettiin valituksi tulivat Australia ja Luxemburg. Jos Suomi olisi tullut valituksi, niin vuonna 2014 Venäjän miehitettyä Krimin, Suomikin olisi saanut turvaneuvostossa äänestää asiasta. No silloinkin Venäjä käytti veto-oikeuttaan ja kaatoi tuomitsevan päätöslauselman.

 

Juhani Pilpola (ps)

Liedon kunnanvaltuuston pj.