Pitkästä aikaa sain taas kirjoitusvuoron itäiseen Seutusanomaan. 

Liedon kuulumisia vuoden vaihteessa 2022-2023.

Ennakkotieto vuoden 2022 tilinpäätöksestä lupailee talouden ylijäämäksi 5,8 miljoonaa. Talousarviossa ylijäämä arvioitiin 900000 euroksi. Eli tulos voi olla 5 miljoonaa parempi. Eniten hyvään tulokseen vaikuttaa verotulot jotka ylittävät arvion lähes neljällä miljoonalla. Tämä siitäkin huolimatta, että alensimme kuntaveroa 0,25 prosenttiyksikköä 19,50 prosenttiin. Oliko alennus turhankin varovainen?

 

Vuoden 2023 talousarvio ennakoi ylijäämäksi 3,9 miljoonaa. Tehtiin myös pieni kiinteistöveron alennus, kun yleinen kiinteistövero laskettiin 1,2 %:sta 1,0%:iin. Tätä veroa käytetään maapohjaan, tuotantorakennuksiin, konehalleihin ja teollisuusrakennuksiin. Eli mm. kaikkien omakotitonttien verotukseen. Ikävä kyllä, rakennuskustannusindeksin jyrkkä nousu nostaa kiinteistöjen verotusarvoja ja tullee näin kiristämään kiinteistöverotusta.

 

Kesällä Lieto julistautui kaupungiksi ja luovutti maakunnan suurimman maalaiskunnan statuksen Maskulle.

Liedosta tuli maakunnan asukasmäärältään suurin maalaiskunta vuonna 1993 kun Kaarina päätti ruveta kaupungiksi. Sen jälkeen on monta kaupunkia, kuten Loimaa, Parainen, Uusikaupunki ja jo 1400-luvulla perustettu Naantalikin ohitettu asukasluvussa. Lieto on tietysti edelleen maakunnan viidenneksi suurin kunta tai kaupunki, miten vaan.

 

Pari vuotta sitten eräs kuopiolainen kaupunginvaltuutettu ehdotti, että Kuopio ottaisi käyttöön maalaiskaupunki brändin. Ehdotus kaiketi kuitenkin tyrmättiin, joten brändi on luultavasti vapaasti käytettävissä. Miltä kuulostaa? Lieto, Suomen ainoa maalaiskaupunki.

 

Eräässä tilaisuudessa murrerunoilija Heli Laaksonen tarjosi Liedolle ideaa kuntaeläimestä. Helin perustelut olivat kyllä oikein pätevät. Lietohan on perinteinen maanviljelyspitäjä, joten ehdotettu eläin sopii mainiosti peltomaiden kuohkeuttamiseen ja ravinteiden siirtoon syvemmältä lähemmäs pintaa kasvien käyttöön. Niinkuin jo arvasittekin eläin on LIERO eli kastemato. Siis paikallisella murteella Liaron liaro.

Liero.jpg

 

Lopuksi toivon maalaiskaupungin kaikille asukkaille Jumalan siunausta ja hyvää tätä vuotta.

 

Juhani Pilpola (ps)

Liedon valtuuston pj.