Elokuun valtuustossa oli kolmenlaista asiaa, kaksi valtuustoaloitetta, kaksi määrärahan siirtoa ja kaksi luottamuspaikkojen täyttöä.
Paljon puhetta aiheutti aloite "Liedon vihreä valtuustoryhmä esittää, että Lieto asettaa tavoitteeksi eläinperäisten tuotteiden kulutuksen/hankintojen puolituksen vuoteen 2030 mennessä siten, että tavoitteen toteutumista myös seurataan. Näin edistetään kuntalaisten terveyttä ja ehkäistään luontokatoa, ilmastonmuutosta sekä vesistöjen rehevöitymistä".
Kaupunginhallitus oli aiemmin päättänyt äänestysten jälkeen, että valtuustoaloitetta eläinperäisten tuotteiden kulutuksen puolittamiseksi vuoteen 2030 mennessä ei lähetetä virkamiesvalmisteluun, vaan käsitteli sen poliittisella päätöksellä kokouksessaan.
Kaupunginhallitus totesi ettei aloite vaadi toimenpiteitä ja esitti valtuustolle, että se toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi.
Valtuuston kokouksessa sdp ja vihreät ehdottivat aloitteen palauttamista uudelleen valmisteluun pitkien ja kiihkeiden puheiden saattelemana. Vihervasemmiston hanke kuitenkin kaatui äänin 13-30. Äänestyksen jälkeen puherumba vielä jatkui aika tovin. Mutta yllättäen kukaan ei kuitenkaan ehdottanut aloitteen hyväksymistä. Joten näin hallituksen pohjaesitys eli aloitteen hylkäys tuli yksimielisesti hyväksytyksi.
Suuri ongelma aloitteessa on tietenkin erittäin suuri negatiivinen yritysvaikutus, kun kalat, munat, kanat, maitotuotteet, lihat, lihatuotteet kebabista poron käristykseen ja kaikki siltä väliltä sekä vaikkapa nahkatuotteet tai lampaanvilla joutuisivat leikkauslistalle.
Toinen ehkä vieläkin suurempi ongelma on asettaa tulevat valtuustot vuoteen 2030 asti todella hankalaan tilanteeseen. Kukaan ei tiedä minkälainen maailma ympärillämme on 10-15 vuoden päästä, joten tämänkaltaisia sitovia päätöksiä ei todellakaan pidä tehdä.
Ja tunnetusti Liedon kouluruoka on varsin hyvää ja monipuolista, itsekin olen sen todennut. Joten missään tapauksessa ei toimivaa kouluruokailua pidä sekoittaa tällaisilla aloitteilla.
Toinen aloite valtuustossa oli "Keskustan valtuustoryhmän aloite poikkeusoloihin varautumisesta Liedossa". Asiasta syntyi puhetta lähinnä Liedon teknisen perusrakenteen (infran) turvallisuudesta lukitusten ja valvonnan suhteen. Lehdistössä olleet tiedot erilaisista vahingonteoista vesilaitoksiin, sähköverkkoon, tietoliikenteeseen jne tietysti ovat valtuutettujen mielessä.
Viranhaltijoiden vastauksessa aloitteeseen kerrottiin mm., että Kaarina, Lieto, Paimio ja Sauvo ovat päättäneet palkata yhteisen varautumissuunnittelijan kahden vuoden määräaikaiseen työsuhteeseen. Varautumissuunnittelija koordinoi kaikkien neljän kunnan yhteistä varautumistyön kokonaisuutta.
Valtuusto hyväksyi annetut selvitykset valtuustoaloitteen toimenpiteistä ja totesi aloitteen loppuun käsitellyksi.
Määrärahasiirrot koskivat Jokilaakson koulun lukituksen toteuttamista ja Tarvasjoen koulun pysäköintialueen rakentamista. Toimialajohtaja Jonas Nylund oli paikalla kertomassa yksityiskohtaisemmin valtuustolle näistä hankkeista.
Valtuutettu Jari Vuoriselle (kesk) myönnettiin ero valtuustosta ja muista luottamustehtävistä paikkakunnalta pois muuton vuoksi. Tilalle valtuutetuksi nousi Kimmo Raininko ja teknisen lautakunnan puheenjohtajaksi valittiin Jari Vähätalo.
Valtuusto merkitsi tiedokseen, että keskusvaalilautakunta määräsi vaalilain 93 §:n 2 momentin nojalla KD:n kolmanneksi varavaltuutetuksi Anne Aallon.
Kommentit