Maanantainen valtuustonkokous meni varsinaiseksi jankkaamiseksi. Kokoomuksen ja keskustan viimevuotinen aloite kielirikasteisesta opetuksesta Liedossa oli jankkaamisen syy.

Taloustilanteen muutoksesta johtuen keskusta eikä muutkaan keskiryhmät olleet enää halukkaita lähtemään tähän hankkeeseen. Tästäkös kokoomuksen väki hermostui. Ryhmänjohtajien kokouksessa asiaa vatvottiin vielä melko rauhallisesti mutta oikeistoryhmien kokouksessa yksi poltti päreensä ja haukkui muiden ryhmien tekemät aloitteet. Erityisesti uimahallialoite sai jälleen kuulla kunniansa. Tuli selväksi, että niinkauan kuin kokoomus on vallassa Liedossa, hallia ei tule. Ryhmyri uhkaili, että kokoomus ampuu alas kaikki aloitteet mitä keskiryhmät tekevät, jos ei tukea tule kielirikasteiselle opetukselle. Kokoomuksen naisvaltuutettu Ilmarisista jaksoi myös jankuttaa moneen kertaan kielirikasteisen opetuksen puolesta. Nyt ei tuntunut haittaavan vaikka opetus olisi ollut tulossa vain kirkonkulman koululle vaikka uimahallista puhuttaessa sama ihminen piti aivan mahdottomana lähteä Ilmarisista uimahalliin kirkonkylään. Kokoomuksen edustajat jaksoivat vuoron perään jankuttaa samaa asiaa kielirikasteisen opetuksen tärkeydestä ja halvasta hinnasta millä ko. palvelu saadaan.

Nimeenomaan tuo kustannusasia mielestäni oli tämän asian heikoin kohta. Kunnan sivistystoimi oli esittänyt omat laskelmansa ja kokoomus omansa, jotka kuulemma olivat Naantalista peräisin. Jos asia on niin heikosti valmisteltu, että todellisia kustannuksia ei luotettavasti pystytä esittämään, valtuutettujen on aivan mahdotonta hyväksyä aloitetta.

Toinen heikko kohta asiassa oli epätasa-arvo. Vain harvat ja valitut olisivat päässeet osallisiksi tästä ihmeitä tekevästä opetuksesta. Luultavasti sellaiset, joille kielen oppiminen on muutenkin hallussa. Eivätkä ne, jotka tällaista todella tarvitsisivat.

Kolmas heikko kohta on siinä, että opetus vieraalla kielellä yleensä, voi heikentää äidinkielen ja muidenkin aineiden oppimista.

Jankkaaminen siis jatkui edelleen valtuustossa. Asiaa käsiteltiin varmaan kaksi tuntia. Samat kokoomuksen edustajat jatkoivat samaa jankkaamista aina vaan. Lopulta tilanne laukesi siihen, että keskiryhmien esityksen asian jättämisestä talousarviokäsittelyyn syksyllä, taakse tuli myös vasen puoli. Tietysti vielä äänestettiin ja äänin 30-13 asia siirrettiin talousarviokäsittelyyn. Yksi kokoomuksen aloitteen tekijöistä (Karvala) äänesti myös keskiryhmien esityksen puolesta.