Valtuuston kokouksessa tärkeimmät asiat olivat veroprosenteista päättäminen ja talousarvion hyväksyminen vuodelle 2021. Kuntaveron korotuksessa oikeisto ja vasemmisto olivat löytäneet toisensa ja näin muodostuneella enemmistöllä jyräsivät veronkorotuksen (0,25%) ensi vuodelle. Ainoastaan perussuomalaisten valtuustoryhmä oli kokonaisuudessaan korotusta vastaan. Keskustan ryhmä hajosi tässä asiassa. Talousarvio hyväksyttiin yhden sanan lisäyksellä tekstiosaan. Vihreät kyllä yrittivät muuttaa investointiosaa, mutta tuloksetta.

Tässä perussuomalaisten talousarviopuhe:

 

Perussuomalaisten talousarviopuheenvuoro vuoden 2021 budjetista ja vuosien 2022 sekä 2023 taloussuunnitelmasta.

 

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat ja lehteriyleisö sekä lehdistön edustajat.

Edelliset puhujat ovat jo avanneet esillä olevaa talousarviota melko laajasti joten joudun valitettavasti toistamaan samoja asioita.

Kunnan talous tuntuu tarpovan syvässä suossa vuodesta toiseen mutta yllättäen, ja vastoin odotuksia vuoden 2020 ennuste lupaa pientä ylijäämää tilinpäätökseen, kiitos valtion koronatukien.

Ensi vuoden talousarviota virkamiehet, lautakunnat sekä kunnanhallitus ovat fiilanneet ja höylänneet melkoisesti. Talousarvio kuitenkin näyttää noin 4,5 miljoonaa euroa alijäämää ja velka lisääntyy 6,5 miljoona. Ensi vuoden lopussa velkaa on asukasta kohti 4078 euroa. Se on valtavan paljon. Nämä luvut ovat siis ilman veromuutoksia.

Talousarvio ei sisällä keskuskoulun remontin tai peräti uuden koulun rakentamisen kustannuksia, jotka tulevina vuosina lisäävät kunnan velkaa miljoonilla tai kymmenillä miljoonilla riippuen joulukuun (näillä näkymin) valtuuston valitsemasta ratkaisusta.

Kunnanhallituksen enemmistö esittää valtuustolle tuloveroprosentin korottamista 0,25 prosenttiyksiköllä 19,75 prosenttiin. Tämä korotus toisi arviolta 0,9 miljoonaa lisää verotuloja ensi vuonna. Eli käytännössä korotus ei kunnan taloutta ylijäämäiseksi muuttaisi. Viime vuonna korotettiin kiinteistöveroa ja melko varmasti vuoden kuluttua ollaan joka tapauksessa pakkotilanteessa kuntaveron suurempaan nostoon. Joka vuosi ei pidä veroja korottaa. Ensi vuonna myös astuu uusi valtuusto tehtäviinsä. Näistä edellämainituista syistä Perussuomalaiset ovat nollalinjalla, eli emme kannata kuntaveron korotusta.

Näillä huomioilla ja muutosesityksellä Perussuomalaiset voivat hyväksyä vuoden 2021 talousarvion ja vuosien 2022 sekä 2023 taloussuunnitelmat.

Liedossa 9.11.2020, Perussuomalaisten valtuustoryhmä