Maakuntakaavaluonnokseen annettavassa lausunnossa otetaan vaihteeksi kantaa tielinjauksiin.

Siitä on nyt melko tarkkaan neljä vuotta, kun viimeksi Liedon valtuustossa käytiin keskustelua hämeentienäkin tunnetusta VT10:stä. Taidettiin silloin äänestää rätkäyttääkin ja joku enemmistöpäätöskin syntyi. Itse voin takkia kääntämättä olla samaa mieltä kuin neljä vuotta sitten.

 

Tämä tieasia on aika vanhaa perua. Muistan kuinka jo 1970-luvun alkupuolella Raukkalan pelloille ilmestyi paaluja osoittamaan tien paikkaa. Valtuustossa käytiin hirveän kova vääntö tien linjauksesta 1990-luvulla ja silloin tuli päätökseksi tämä eteläinen linjaus. Sitten tuli lama ja valtion rahat loppuivat. Tien suunnittelu lopahti siihen. Hyvä niin, sillä ko. linjaus on kelvoton ja kallis toteutettavaksi.

 

Neljän vuoden takaisen selvityksen mukaan Liedon liikenneongelma on hyvin paikallinen. Selvityksessä esitetään, että Liedon ja Ravattulan välillä kulkee 13000 autoa vuorokaudessa, joista vain n. 4000 on Liedon läpikulkevaa liikennettä. Näin vähäinen liikenne ei tarvitse Liedon ohitustietä.

 

Todellista apua Liedon ja Ravattulan väliseen huonosti liikennöitävään tieosuuteen saadaan nopeasti ja suhtkoht edullisesti tekemällä liittymiin kääntyvien kaistat. Näitä risteyksiä, joihin kaistat tarvitaan on molemmin puolin hämeentietä ehken nelisen kappaletta eli yhteensä kahdeksaan liittymään pitää tehdä remonttia.

 

Esitänkin hylättäväksi ko. ohitustievaihtoehdot ja ehdotan nykyisen tien, siis VaihtoeEhto0++, liikenteen sujuvuuden ja turvallisuuden parantamista pikaisesti nykyisellä paikallaan.

 

Ylläoleva ehdotukseni voitti keskusta/kd:n tukeman jo vuosikymmeniä kaavoissa olleen eteläisen vaihtoehdon ja hävisi toisessa äänestyksessä lähinnä kokoomuksen ja demarien tukemaa pohjaesitystä, joka oli pohjoinen linjaus (VE2), vastaan äänin 26-22, 1 tyhjä.   

 

Hyvää tässä päätöksessä on se, että vihdoin toivottavasti saadaan yli 40 vuotta vanha monenlaista haittaa maanomistajille ja kunnan kehitykselle aiheuttanut viiva pois kartalta ja kaavoista. Harmia tietysti aiheuttaa uuden/uusien viivojen veto toisaalle mahdollisesti taas kymmeniksi vuosiksi.