Perussuomalaisten talousarviopuheenvuoro vuoden 2016 budjetista.

 

 

 

Arvoisat valtuutetut, viranhaltijat ja lehteriyleisö sekä lehdistön edustajat.

 

Nyt käsillä oleva talousarvio näyttää lähes miljoonan alijäämää. Näin siitä huolimatta, että henkilöstömenoja on leikattu yhdellä prosentilla kautta linjan. Taseessa olevat ylijäämät siis tulevat hupenemaan muutamassa vuodessa tällä alijäämä vauhdilla. Eli ei hyvältä näytä.

 

Talousarvio perustuu voimassa oleviin veroprosentteihin, joten veronkorotuksia ei tällä kertaa ole tulossa. Se on sinänsä hyvä. Mutta valitettavasti talousarvion investointiosa sisältää varsinaisen pommin, joka todennäköisesti tulevina vuosina johtaa verotuksen kiristymiseen.

 

Väestöennusteet ovat ylimitoitettuja. Muuttovoittoa ei tule ja luonnollinen väestönkasvukin on melkein nollassa. Verotulojen kasvua ei siis ole odotettavissa.

 

Investoinnit ovat valtavia. Summa on kolmessa vuodessa n. 30 miljoonaa. Investoinnit joudutaan rahoittamaan lainoilla.

Velkamäärä kasvaa liian suureksi, ensi vuonna jo lähes 3000 euroa asukasta kohti, joka seuraavana vuonna ylittyy. Myös kassavarat hupenevat 3 milj. --> 0,5 milj. Takavuosina pidettiin velkamäärän ylärajana 2000/asukas.

Näin ollen ehdotamme edelleen vuoden aikalisää Taatilan koulun rakentamisen aloittamiseen.

Aseman esikoulun sijoitus on mahdollinen sittenkin vanhaan puukouluun, järki siis tässä asiassa voitti?

 

Aiempina vuosina talousarvioon on tehty muutoksia vasta talousarviovuonna mutta nyt näyttää, että tehdään uusi ennätys. Pykälässä 116 on ehdotus elinkeinosopimuksesta, joka vaikuttaa talousarvioon lähes 200000 eurolla.

 

Liedon kunnan tonttivaranto on hyvä, suorastaan erinomainen. Kaikkien suunnitelmien ja päätösten lisäksi täytyy vielä toivoakin, että Liedon talousarviossakin mainostettu ylivertainen maankäyttö- ja lupapolitiikka yhdessä korkealle sijoittuneen (3. sija) yritys- ja asukastyytyväisyyden kanssa varmistaa ja tuo ensimmäisten nousun merkkien myötä kunnon sähinää positiivisen pöhinään.

 

Näillä huomioilla ja muutosesityksillä Perussuomalaisten valtuustoryhmällä on valmius hyväksyä vuoden 2016 talouarvio.