Erään tv-ohjelman innoittamana laitoin kavereille faceen kysymyksen kuvassa olevasta esineestä.
Monenlaisia veikkauksia kaverit esittivät. Oikeaan osunut vastaus tuli Kai Sortolta.
Kuvassa on rintaneula, joita jaettiin Mauno Koiviston presidenttikampanjan avaustilaisuudessa Turussa hotelli Caribian tiloissa tammikuussa 1988. SMP oli mukana Koiviston valitsijaliitossa. SMP:n listalta valittiin 7 Koiviston valitsijamiestä: Veikko Vennamo Helsingistä, Pekka Vennamo ja Hannu Suhonen Turusta, Lea Mäkipää Pirkanmaalta, Heikki Riihijärvi Kuopiosta, Raimo Vistbacka Pohjanmaalta ja Juhani Kortesalmi Oulusta. Liedosta SMP:n ehdokkaat saivat 665 ääntä (9,7%).
Tuo alussa mainitsemani ohjelma on nimeltään "Koivisto - arvoituksellisen presidentin tarina". Ensimmäisessä osassa kerrotaan miten Koivisto osallistui konepistooli kädessään Lauri Törnin jääkärien kommunismin vastaiseen taisteluun. Myöhemmin rauhanomaisempi taistelu kommunismiä vastaan jatkui Turun telakalla ja satamassa. Näissä paikoissa kommunistien johtama ammattiliitto koitti saada lakkoilemalla maan asiat sekaisin, jotta vallankumoukselle saataisiin maaperää ja perusteita. Tämä taistelu edellytti Koiviston, jonka isä oli suojeluskuntalainen, liittymistä sosialidemokraattiseen puolueeseen. Tunnettu tosiasiahan on, että edellämainituilla työpaikoilla ammattiyhdistyksiin suorastaan pakotettiin liittymään, jos ei muuten niin istumalakon voimalla. Ammattiyhdistyksissä oli käytännössä vain kommunisteja sekä sosialidemokraatteja. Koivisto siis valitsi pienemmän pahan. Koiviston toiminta laittomia lakkoja vastaan kiukutti kommunisteja niin, että mm. turkulainen skdl:n lehti Uusi Päivä nimitteli Koivistoa maan pahimmaksi lakkorikkuriksi.
Tätä taustaa vasten tuon ylläkuvatun rintaneulan merkitys aukenee, ainakin minulle. Rintaneula on Kimmo Pyykön teos "Mauno Koivisto -Linja" vuodelta 1987. Näen tuon linjan alapuolella kommunismin mustan pimeyden ja linjan yläpuolella selvästi valoisamman vapaan maailman, Suomessa tasavallan ja demokratian.
Vaikka Koiviston suosio oli kansan keskuudessa hyvin korkea, oli nykyäänkin tuttu ilmiö, vaalimainosten vandalisointi yleistä silloinkin. Ohessa kovia kokenut Mauno Koiviston vaalijuliste.
Kommentit