Heinäkuun lopulla Liedossa oli Johannesjuhlat. Kirjoitin kaupungin puolesta pienen tervehdyksen Johannekselaiseen. 

Johannesjuhlat 29.7.2023

Minulla on ilo ja kunnia toivottaa Liedon kaupungin puolesta johannekselaiset Liedon keskuskoululle viettämään Johannesjuhlia.

Sodan seurauksena karjalaiset joutuivat rakkaat kotiseutunsa jättämään evakkoina. Koskapa paluu Karjalaan muodostui mahdottomaksi luovutettujen alueiden evakot asutettiin pysyvästi muualle Suomeen. Uudelleen asutetuista evakoista käytetään nimitystä siirtoväki (lähde wikipedia). Lähes 80:n vuoden aika on jo nämä nimitykset painaneet melkein unholaan.

Lieto, Paimio ja Piikkiö sekä Kaarina ovat saaneet johannekselaisista elinvoimaa merkittävästi uusien asukkaiden, työvoiman ja karjalaisen iloisen sekä puheliaan luonteen vuoksi. Ruokakulttuurikin on karjalaisten myötä monipuolistunut esimerkiksi karjalanpiirakoiden -paistin muodossa. Eikä pidä unohtaa geeniperimän monipuolistumistakaan. Itselläni ei karjalaisia sukujuuria ole mutta onneksi lapsillani on. Se on mielestäni hyvä. Saukonojan kansakoulussa kävi koulua samaan aikaan kanssani aika monen karjalaisperheen lapsia. Näin koulukin sai elinvoimaa kymmeniksi vuosiksi. Liedon paikannimiin on jotain myös tullut Karjalasta. Loukinaisissa Nenämäen alueella on mm. Johanneksentie ja Johanneksennokka sekä Kirjolanpuisto.

Olen kerran ollut mukana Johannes-seuran kotiseutumatkalla kunnan edustajana. Majoituimme Viipuriin ja kävimme päiväretkellä Johanneksessa. Tutustuimme mm. kivenjalostuslaitokseen ja uuteen venesatamaan sekä Nobel-suvun hallussa olleen sodassa tuhoutuneen Kirjolan kartanon seutuun. Myös kävimme kirkon raunioille ja sankarihauta-alueelle pystytetyllä muistomerkillä. Retken päätteeksi poikkesimme vielä Tali-Ihantalan taistelun muistomerkillä. Matka oli todella mielenkiintoinen ja osaltani ainoa itärajan taakse. Se säilyy muistoissani lopun ikääni.

Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan on kotiseutumatkailu luovutettuun Karjalaan loppunut todennäköisesti moniksi vuosiksi. Joten muistot sekä Johannesjuhlat ja muut samantapaiset kokoontumiset ovat entistä merkittävimpiä kotiseutunsa menettäneille ja kaikille muillekin suomalaisille.

Toivotan teille hyvää ja antoisaa Johannesjuhlaa Liedossa.

 

Juhani Pilpola

kaupunginvaltuuston puheenjohtaja