Pari viikkoa sitten Suomen ainoa värillinen puolue ehdotti kansanarmeijan korvaamista palkka-armeijalla. Muut puolueet ampuivat nopeasti sergeillä alas moisen ilmaan heitetyn ehdotuksen. Olen pohdiskellut värillisten ehdotusta perin pohjin ja nimeen omaan värillisten aatemaailmaan sovitettuna. Pelkkää miinusta löytyy ehdotuksesta värillisten kannalta.

 1. Palkka-armeija vie Suomea kohti natoa. Eipä taida naton ympäristöarvot olla kohdallaan.

 2. Kansanarmeija tulee paljon halvemmaksi, kun sotilaille ei tarvitse maksaa kuin päivärahaa.

 3. Kun sattuu ympäristöonnettomuus, kuten öljyvahinko merellä, metsäpalo, tai joku on eksynyt tai kadonnut, niin kansanarmeijaa voidaan aina määrätä apuun. Tuskin palkkasotilaiden työsopimuksessa voidaan sellasia hommia vaatia.

 4. Palkka-armeija vetää puoleensa kaikenlaisia seikkailijoita ja ehkäpä vähän sotahullujakin. Kansanarmeija koostuu monenlaisista ihmisistä, myös sodan vastaisista ja värillisten kannattajista, jos eivät kaikki ole sivareita.

 5. Palkka-armeijaa voidaan käyttää omaa kansaa vastaan paljon helpommin kuin kansanarmeijaa.

 6. Kansanarmeijalla on paljon suurempi motivaatio puolustaa omaa maataan, kun sotilaan tavoitteena on maan itsenäisyys ja turvallisuus. Palkkasotilaan tavoite on saada kuukauden palkka tuli sitten voitto tai tappio.

 7. Korkean työttömyyden aikaan on hyvä, että 30-tuhatta miestä ja naista on pois työmarkkinoilta edes puoli vuotta, osa vuodenkin.

 8. Kaupungeissa kasvanut nuoriso pääsee edes kerran tutustumaan maasto-olosuhteisiin ja ympäristöön, jota värillisten puolue niin innokkaasti väittää varjelevansa.

 9. Koko ikäluokalle on hyvä opettaa omasta terveydestä huolehtimista ja samalla parantaa huonolle tolalle päässyttä kuntoa liikunnallisin keinoin.

 10. Armeija opettaa sopeutumista ja muiden huomioonottamista sekä yhdessä tekemistä omaan napaan tuijottamisen sijasta.

   

  Toivottavasti joku värillisten edustajakin lukee tämän vertailuni kansanarmeijan ja palkka-armeijan välillä. Yhtään värillisten kannalta palkka-armeijaa puoltavaa näkökantaa en löytänyt.