Suomessa on kaksi pääkaupunkia, entinen ja nykyinen. Molemmat ovat saaneet asemansa valloittajalta, Turku Ruotsin kuninkaalta ja Helsinki Venäjän tsaarilta. Ruotsin valinta Turkuun kai perustui Tukholman läheisyyteen ja vastaavasti Venäjän Pietarin.

Vanha sanonta kuuluu: ei kahta ilman kolmatta. EU-Suomi kai saa itse päättää missä maan pääkaupunki sijaitsee. On jo aika aloittaa keskustelu aiheesta.

Merkittävät pääkaupungit maailmalla sijaitsevat keskellä maata eikä reunassa (lue syrjässä) niin kuin Helsinki. Euroopassa esimerkkeinä voi mainita mm. Pariisi, Berliini, Moskova, Wien, Varsova, Lontoo, Madrid, Rooma, Zürich, Praha, Budabest. Muualla maailmalla esimerkkeinä voi olla Peking, Washington, Kairo, Delhi, Meksiko, Brasilia ja paljon muita.

Helsingin niemellä tuskaillaan tilanahtaudessa niin, että osa Sipoota piti kaapata ns. pääkaupungin tarpeisiin. Helsinki on kaukana lähes joka kolkalta maata. Reunalla on syrjässä. Sitäpaitsi stadi hukkuu mereen, jos vihreiden lupaama ilmastomuutos sulattaa napojen jäät.

Maan tasapuolisen kehityksen turvaamiseksi uudeksi pääkaupungiksi pitäisi nimetä Jyväskylä. Se sijaitsee melko keskellä maata ja tilaakin taitaa olla joka suuntaan riittävästi. Liikenneyhteydet ovat olemassa niin autoille, junille kuin lentokoneille ja vieläpä Päijänteen ja Keiteleen kautta veneelläkin.

Itse asustelen 16 km vanhan pääkaupugin tuomiokirkosta ja nykyisen tuomiokirkkoon taitaa olla kymmenkertainen matka. Jyväskylässä ei taida tuomiokirkkoa olla mutta eiköhän sekin aika vielä koita.

Uuden pääkaupungin suunnittelu ja rakentaminen antaa valtavia mahdollisuuksia arkkitehdeille ja rakentajille. Tästä on hyvä esimerkki Brasilian Brasilia, joka vihittiin pääkaupungiksi 1960 Rio de Janeiron jälkeen.

Suomen seuraava pääkaupunki Jyväskylä kesällä 2008 (14.6.2008).

 

Ja Harjun (Neron) portaat.