Kuten muistetaan, Liedon valtuusto päätti talvella 2020 kokouksessaan lopettaa kirjastoautopalvelun elokuun 2020 lopussa. Itse asiassa palvelu loppui jo keväällä koronatilanteen vuoksi. Auto laitettiin huutokauppaan ja yllätys, yllätys hinta (29500 €) kohosi melkein tuplaksi odotetusta.

Kirjastoauto.jpg

Valtuuston kokouksessa, jossa lopettamista käsiteltiin, pyysin saada lukea erään kirjoituksen asiaan liittyen. Valtuuston puheenjohtaja kuitenkin eväsi puheenvuoroni. Nyt kun asia on kaiketi lopullista, julkaisen kirjotuksen vastalauseista huolimatta.

Vanhempi herrasmies on tykästynyt Dan Brownin tuotantoon. Yhtenä parillisen viikon perjantaiaamuna hän päätti polkaista sähköpyöränsä kirjastoauton pysäkille. Jo viiden minuutin intensiivisen polkemisen jälkeen hän saapuikin autolle, joka hetki aiemmin hänet ohitti.

 

Herra oli jo aiemmin viestittänyt kirjastotädille halustaan lainata Dan Brownin Alku-nimisen teoksen, kuulitte oikein en sanonut ALKO. Etukäteen tilattu kirja tosiaan löytyi auton uumenista ja lainaus kirjattiin järjestelmään. Mitään suurenpaa jonoa ei autossa ollut. Itse asiassa paikalla herran lisäksi oli auton kuljettaja. Herran tunne oli hulppea, kun hän mietti tämän kirjastokäynnin lähes 100 euron kustannusta Liedon kunnalle.

Lainaaja tiesi, että saman kirjan sidottuna painoksena olisi saanut kotiinkannettuna omaksi verkkokirjakaupasta hintaan 33 euroa.

 

Kahden viikon tiukan lukurupeaman jälkeen tämä 463 sivuinen, paljon ajatuksia herättävä opus oli luettu kannesta kanteen. Olikin sopivasti parillisen viikon perjantain aamu, joten kirjan palautus kirjastoautoon kävisi mukavasti. Sähköpyörä siis tulille ja polkaisu kohti pysäkkiä. Kirjan palautus sujui yhtä kätevästi kuin lainauskin. Tunne oli herralla entistäkin hulppeampi ajatellessaan taas käynnin satasen kustannusta kunnalle. Herralainaajan mietteet siirtyivät kauas tulevaisuuteen, jossa pappa kertoisi lastenlapsille kuinka isoisä 200 euron kirjan lainasi. Haavetunnelma kuitenkin läsähti, kun lastenlapset ihmeissään kyselivät, jotta mikä se euro oli? Siihen pappa vastasi, että se oli sellainen epäonnistunut kokeilu 2000-luvun alussa.

 

Ehkä herralainaajan olisi pitänyt sittenkin lainata Dan Brownin Alku-teoksen sijasta Eppu Nuotion, kuulitte oikein, en sanonut Eppu Normaali, siis Eppu Nuotion Loppu-nimisen teoksen. Se olisi ehkä ollut paremmin tilanteeseen sopiva. Loppu-teoksen olisi muuten erään puhelinoperaattorin, ennen sanottiin puhelinlaitoksen, verkkokaupasta ns. E-kirjana tai äänikirjana saanut hintaan 5,90€. Nämä äänikirjat ovat tarkoitettu lukutaidottomille, joita huhujen mukaan koululaitos enenemässä määrin tuottaa. No tuosta olen erimieltä kulttuurihenkilön kanssa. Kyllä äänikirjalla on käyttöä lukutaitoisillekin. Sitä paitsi näitä E-kirjoja mahtuu pieneenkin kirjasto-autoon lähes ääretön, tässä yhteydessä parempi sana on lukematon määrä.

 

Loppu on lähellä tänä ilmastomuutosvouhotuksen aikana. Liedossa ensimmäinen ilmaston uhri taitaa olla tämä saastuttava kirjastoauto, joka ympäri kuntaa käy pölläyttämässä co2 päästöjään. Näin Lieto astuu askeleen lähemmäs hallitus-ohjelmassa vaadittua hiilineutraalia toimintaa.

Kevyet hiilipölyt sen muistolle, AAMEN.

 

Kysyin kulttuuripersoonalta, saako hänen nimensä julkaista. Hän kielsi nimensä käytön peläten kantaaottavaa otettaan tässä pakinassaan. Sanoin, että valtuusto on nimeen omaan se paikka, jossa kantaa pitää ottaa. Mutta suostuin kuitenkin anonyymiin puskista huuteluun.

 

Kultturelli kirjoittaja lähetti valtuustolle vielä sellaisia terveisiä, että lainatkaa vähemmän ja ostakaa enemmän. Tämä kuulemma liittyy johonkin kassavirtaan. Olen merkonomi, joten kassa on tuttu termi. Tuo virta taitaa olla joku sähköhenkilöiden sana. Ehkä kassavirta tarkoittaa sähköistä kortinlukijaa, joka rahamme vie kassaan. Ennen sähkön keksimistä käytettiin korttien lukemiseen höylää, nykyään höylää käytetään budjettien tasapainottamiseen.