Viime päivinä on tullut esiin useita tapauksia, että syksyn kunnallisvaaleissa on ollut ehdokkaina vaalikelvottomia esim. kyseisessä kunnassa johtavassa asemassa (Seurujärvi,kepu ja E Virtanen,vas; Salmela,dem) olevia tai oikeasti muualla asuvia (Takkula,kepu; Suoranta,vas).

 

Kyseiset valtuutetut tietysti joutuvat jättämään paikkansa mutta eihän tämä kuitenkaan syntynyttä virhettä korjaa, koska vaalikelvoton ehdokas on vaaleissa kerännyt ääniä puolueelleen. Tilanne tulisi korjata uusimalla vaalit ilman vaalikelvottomia ehdokkaita tai ainakin vaalin äänet pitäisi laskea uudelleen ilman näitä vaalikelvottomien ääniä eli mitätöidä nämä äänet.

 

Jos tähän asiaan ei puututa, tällainen vaalikelvottomien ehdokkaiden äänten keräys puolueelleen tulee jatkumaan ja entisestään lisääntymään. Tarvitaan siis muutos vaalilakiin ja/tai käytäntöön.

 

Kansalaisten oikeustaju on muutenkin koetuksella, kun on taas paljastunut miten valtavia korruptio-lahjus-rahoja keskusta ja nähtävästi muutkin valtaa pitävät puolueet ovat saaneet yritys- ja liike-elämältä. Ja joku yrittää vielä väittää, ettei näillä rahoilla ole vaikutusta päätöksentekoon, hohhohhoo!