Näistäkin vaaleista tuli sitten yllättäen ydinvoimavaalit. Pari päivää keskusteluja seurattuani arvelen, että moni ehdokas taitaa tärvellä hyvän vaalityönsä puolustelemalla Suomen laitoksien laatua. Samalla moititaan Japanin laitoksia kehnoiksi ja turvajärjestelyjä puutteelliseksi.

Suomen tulee ottaa opiksi tästä onnettomuudesta. Laitosten turvajärjestelmät on käytävä perusteellisesti läpi etenkin tulvien varalta. Ja varavoimajärjestelmät on myös tarkastettava ja korjattava puutteet, jos ja kun niitä löytyy, pikaisesti.

Muistan, kuinka Suomen viranomaiset vakuuttelivat kansalle hullun lehmän taudin puhjettua keski-Euroopassa, että Suomessa ei tautia ole eikä tule. Kului muutama kuukausi ja tapauksia löytyi täältäkin. Samanlainen vakuuttelu on nyt menossa voimaloiden suhteen. Mutta se nyt vaan on tosiasia ettei ihminen eikä edes insinööri ole täydellinen, joten varmasti virheitä sattuu. 

Pekkarinen määräsi tarkastukset tehtäväksi, siitä pisteet hänelle. Katainen taas menetti loputkin pisteet syyttelemällä tarkastusten vaatijoita haudoilla tanssijoiksi.

Japanin onnettomuus paljasti myös apteekkien varautumattomuuden säteilyvuotoihin. Kun muutama säteilyä pelkäävä asiakas ryntäsi ostamaan varmuuden vuoksi jodi-tabletteja, varastot loppuivat saman tien.  Mitäs jos olisi todellinen tarve ja tilanne, mistä kansa saa jodinsa.