Liedon kuulumisia

 

Maaliskuun valtuustonkokouksen aluksi paljastettiin entisen kunnanjohtajan Esko Poikelan muotokuva. Poikela valittiin syksyllä Rauman kaupunginjohtajaksi. Pidin tilaisuuden aluksi pienen puheen Liedon kunnanjohtajista ja vähän muustakin. Tässä osa puheesta.

 

Liedon 1. kunnanjohtaja, Touko Niemelä valittiin vuonna 1968 ja oli virassa 25 vuotta. Sain käsiini ”Kaarinan kunnan historia” -kirjan, ja luin viihdyttävää tarinaa siitä miten Kaarinassa väännettiin 10 vuotta kättä siitä, että tarvitaanko kunnanjohtajaa. Lopulta puoli vuotta Liedon jälkeen Kaarinassakin vuoden 1969 alusta kunnanjohtaja aloitti.

Ymmärtääkseni päätöksenteko Liedossa oli hiukan ripeämpää.

 

Toinen kunnanjohtaja oli Sauli Ahopelto, joka hoiti virkaa ”rakkaudella” 14 vuotta.

 

Kolmas kunnanjohtaja Terhi Isotalo oli tehtävässä 7 vuotta kuten Esko Poikelakin. Lyhenemään päin näyttää urat menneen. Esko on ensimmäinen joka ei lähtenyt täältä eläkepäiviä viettämään.

 

Kun noita vuosia ja vuosilukuja taas pöyhin, muistin, että yhdeksän vuoden päästä Lieto täyttää 700 vuotta, mahtaako vasta valittu kunnanjohtaja Mika Ingi olla silloin Liedossa?

 

Puheen päätteeksi taiteilija Silja Selosen maalaama muotokuva paljastettiin. Maalaus kuvastaa hyvin Esko Poikelan persoonaa. Saatiin hieno täydennys valtuustosalin kunnanjohtajagalleriaan.

 

Huhtikuun valtuustonkokouksen merkittävin asia oli seutuyhteistyösopimuksen hyväksyminen. Kyseessä on viralliselta nimeltään Turun kaupunkiseudun kuntayhtymä, johon alkuvaiheessa on tulossa mukaan Turku, Kaarina, Lieto, Naantali, Raisio ja Rusko. Tarkoituksena on parantaa Tampereen malliin seudun toimintaa yhteisissä hankkeissa. Kuntayhtymällä ei kuitenkaan ole päätäntävaltaa. Sopimuksessa kuntayhtymän tehtävät ovat lueteltu seuraavasti:

Kuntayhtymä huolehtii

1) jäsenkuntien valtuustojen hyväksymässä seutustrategiassa kuntayhtymälle asetetuista tehtävistä

2) kuntayhteistyön yleisestä kehittämisestä ja kuntien välisen yhteistoiminnan kehittämisestä

3) yhteisten suunnittelu- ja kehittämishankkeiden toteuttamisesta

4) jäsenkuntien yhteisestä edunvalvonnasta

5) aluepolitiikan toteuttamisesta osaltaan

6) muista yhteisesti sovittavista seutuyhteistyöhön liittyvistä tehtävistä.

Juhani Pilpola (ps)

Liedon valtuuston pj.