Kirjoitin kun pyydettiin.

Siinä kesä meni kolisten (Freeman).

Tapahtumarikas kesäkausi on takana. Sanonnan mukaan kesä on ”akkujen lataus” aikaa. No varmaan niinkin, mutta ainakin erilaisissa kesätapahtumissa tuli hoidettua ja luotua ihmissuhteita. Itse olin musiikkijuhlissa, kesäteattereissa, urheilutapahtumissa sekä kesäretkillä. Tarvasjoen kesäteatterin ”maajussille morsian”, Smugglerrokin Popeda ja Someron Danny musikaali sekä Menneisyyden Vangit DBTL:ssä jäivät ainakin mieleen.

Popeda.jpg

Lieto-viikkoja vietettiin elokuun loppupuolella ja monenlaista ohjelmaa oli tarjolla. Pääjuhlassa, joka järjestettiin jokipolun lavalla, sain kunnian yhdessä Mika Ingin ja Pentti Niemisen kanssa jakaa Lieto-mitallit, kotiseutuliiton ansiomerkin ja Lieto-seuran Pietarin avaimen. Saajina oli Mari ja Risto Leppänen, Zoolandia, Liedon Parma, Jarkko Mäenpää ja Seppo Kuusisto.

Lietoviikko.jpgMitalli.jpg

Kuvat: Jaane Suikki

:Kuntien talousasiat ovat näin syyskauden alkaessa taas ajankohtaisia.

Liedon vuoden 2023 osavuosikatsaus ennustaa talouden ylijäämäksi 5,7 miljoonaa. Talousarviossa ylijäämä arvioitiin 3,9 miljoonaksi euroksi. Eli tulos voi olla 1,8 miljoonaa parempi. Eniten hyvään tulokseen vaikuttaa verotulot ja valtionosuudet, jotka yhteensä ylittävät arvion noin kahdella miljoonalla.

Vuoden 2024 talousarvion valmistelu on myös aloitettu. Alustavien arvioiden mukaan talous tulee heikkenemään aiemmasta merkittävästi. Joten edes nollatulokseen pääseminen vaatii todella tarkkaa taloudenpitoa. Talousarvion laatiminen on kuitenkin vasta alkuvaiheessa joten mitään varmaa ei vielä voi asiasta ennustaa.

Työvoimatoimistojen (TE24) tehtävien siirto vuoden 2025 alusta kuntien vastuulle on myös ajankohtainen. Kuntien välinen yhteistyö on välttämätöntä. Neuvottelut yhteistyöstä ovat käynnissä ja lokakuun loppuun mennessä yhteistyökuviot on ilmoitettava valtiolle. Näillä näkymin Varsinais-Suomeen on tulossa kaksi erillistä työllisyysaluetta, Turun ja Salon alueet. Salon alueen muodostaisivat Salo, Somero, Koski tl ja Marttila. Turun alueessa olisivat kaikki muut Varsinais-Suomen kunnat.

 

Hyvää syksyä toivottelen kaikille kansalaisille sekä uskon ja toivon, että ainakin kunnallispolitiikassa säilyisi riittävä yhteistyöhalukkuus.

 

Juhani Pilpola (ps)

Liedon kaupunginvaltuuston pj.