Seutusanomat_panelistit.jpg

kuva: Riina Kolkkala-Westerlund    Video tilaisuudesta

Tiistai-iltana olin Liedon valtuustosalissa Seutusanomien järjestämässä vaalipaneelissa. Liedossa on järjestetty pari muutakin vastaavaa ehdokkaiden tenttaustilaisuutta mutta en ole muiden velvollisuuksien vuoksi niihin päässyt paikalle. No nyt olin tentattavana. Ihan mukava oli tilaisuus. Kolme ennakkokysymystä toimitettiin ehdokkaille etukäteen. Tässä minun vastaukseni:


1

Sote – uhka vai mahdollisuus Liedon palveluille?

Liedon Perussuomalaiset teki aloitteen valtuustossa terveyskeskuksen iltavastaanoton aloittamiseksi. Perusteena on se, että tulevassa kilpailutilanteessa jossa asiakas saa valita palveluntuottajan, terveyskeskus ei kilpailussa pärjää nykyisellä toimintatavalla. Yksityiset palveluntuottajat ottavat asiakkaita vastaan huomattavasti joustavammin iltaisin ja viikonloppuisin. Rahoitus seuraa asiakasta, joten näin voi terveyskeskus olla vaarassa jos ei palveluaikoja laajenneta. Tämä on sekä uhka että mahdollisuus. Eli huonosti käy jos toimintatapaa ei muuteta. Ja jos muutetaan niin palvelu paranee

Toinen juttu on soten sosiaalipuoli. Nyt jo on suuria ongelmia kun toimeentulotuet siirrettiin kelan hoidettavaksi. Toivottavasti soten tullessa edelleen Liedossa on tarjolla sosiaalipuolen palveluja. Kaikkein heikommassa asemassa olevia asukkaita ei voi jättää heitteille.

 

2)

Mikä on mielestäsi Liedon tulevaisuuden tärkein tehtävä?

Kunnan talous on saatava tasapainoon. Viime vuonna tilinpäätös oli 1,7 milj. ylijäämäinen mutta samaan aikaan velkamäärä kasvoi 6,3 milj. Näin ollen oikeasti mentiin lähes 5 miljoonaa miinukselle. Sama tahti jatkuu tänä vuonna. Velkamäärä tulee ylittämään 3400 euroa asukasta kohti. Velkaantuminen on saatava taittumaan. Tulevaisuudessa verotuloista menee aika siivu velan hoitoon ja se on pois esim. vanhusten hoidosta tai lasten ja nuorten koulutuksesta.

 

3)

Millaisin keinoin edesauttaisit Liedon elinvoimaisuutta?

Liedon elinvoimaisuus on koko lailla hyvä. Näin kertovat myös monet mielipidetutkimukset. Kun kunnan eri osakeskuksia, siis kyliä kehitetään tasapuolisesti ja yritys- ja asuintonttien saatavuus pidetään hyvänä, elinvoimaisuus kyllä säilyy.

Kotiseuturakkaana ihmisenä uskon maaseutumaisen ympäristön vetovoimaan. En siis kannata liian tiivistä rakentamista.