Liedon kunnanhallitus on syksyn mittaan työstänyt ahkerasti vuoden 2020 talousarvioehdotusta. Eilinen (4.11.2019) kokous teki viimeiset fiilaukset esitykseen. Investointiohjelmaa höylättiin 10% yli 30000 euron investoinneista. Näin ollen mm. maanostoraha pieneni 200000 1,8:aan miljoonaan. Keskusta esitti investointiohjelmaan lisättäväksi HVK:n (Tarvasjoen hyvinvointikeskus) vanhan osan korjaukseen suunnittelurahaa 30000 euroa ja sai tahtonsa läpi.

Tuloveroprosenttia kunnanjohtaja esitti korotettavaksi neljännes prosentilla 19.75%:iin. Asiasta äänestettiin ja vain vihreät olivat korotuksen kannalla, joten äänin 10-1 entinen prosentti jäi kunnanhallituksen ehdotuksesksi.

Myös yleisestä kiinteistöveroprosentista äänestettiin. Kunnanjohtajan ehdotus oli korottaa prosenttia 1,0%:sta 1,2%:iin. Keskusta oli yksin esitystä vastaan, äänestystulos oli siis korotuksen puolesta 9-2. Yleinen kiinteistöveroprosentti kohdistuu maapohjaan, tuotantorakennuksiin, konehalleihin ja teollisuusrakennuksiin. Tavoitteena on siis saada esim. avantin suurilta yrityksiltä vähän enemmän veroa, Kuntahan joutuu mm. rahoittamaan avantin eritasoliittymää tod.näk. monella miljoonalla. Itsekin juodun näihin talkoisiin, kun tontin verotus kiristyy n. 20 euroa vuodessa. Keskustan maataloussiipi oli jyrkästi vastaan korotusta. Nähtävästi konehallien verotuksen kiristyminen kirpaisee. Mutta jos hallin verotuarvo on esim. 50000 euroa, niin korotus on 100 euroa. Sitäpaitsi tuotantorakennusten kiinteistöveron saa laitaa veronvähennykseksi, joten n. kolmannes korotuksesta palautuu näin toista kautta maksajalle.

Valtuusto käsittelee ensi maanantaina (11.11.2019) talousarviota. Varmaan päästään taas äänestämään.