Viime aikoina muutama keskuskaupunkilainen, siis turkulainen on esittänyt minulle verkkopalstalla (fb) erikoisia ehdotuksia siitä miten estetään turkulaisten joukkopako naapurikuntiin. Yksi ehdotti berliinin muuria Turun ja Ruskon rajalle ja toinen tullia Liedon ja Turun rajalle.

Muuri-normal.jpg

 

Ehdotusten tekijät perustelevat rajuja mielipiteitään väitteellä, että kehyskuntien asukkaat ryöstävät turkulaisten työpaikat ja verotulot sekä käyttävät turkulaisten maksamia palveluja.

 

Väitteellä ei kuitenkaan ole minkäänlaista todellisuuspohjaa. Kaupungissa on kyllä paljon erilaisia työpaikkoja ja palveluja. Otetaanpa noita yksityiskohtaisempaan tarkasteluun.

 

Ympäryskuntien asukkaat tarvitsevat sairaanhoitopalveluja keskussairaalasta. Mutta mutta, eihän sairaala ole Turun vaan Varsinais-Suomen kuntien yhteisesti kustantama. On siis oikeus ja kohtuus, että kaarinalainen saa hoitoa ja muutama lietolainen työpaikan sairaalasta.

 

Näitä kuntien yhteisesti omistamia laitoksia, palveluntuottajia, on monia muitakin. Turun seudun vesi ja Turun seudun puhdistamo esimerkkeinä. Olishan se aika epäoikeudenmukaista jos ei ympäristökuntien asukkaat voisi työskennellä näissä yhteisesti omistetuissa laitoksissa. Myös joukkoliikenne, jätehuolto ja pelastuslaitos ovat seudun kuntien yhteisiä.

 

Turussa on myös valtavasti valtion laitoksia, siis meidän kaikkien yhteisiä. Esimerkiksi poliisi, oikeuslaitos, kansaneläkelaitos, ely-keskus, aluehallintokeskus, yliopisto, tulli, varuskunta, vr ja verotoimisto ovat tällaisia palveluja ja työpaikkoja, jotka jostain syystä ovat Turussa mutta eivät Turun palveluja.

 

Entäs sitten yksityiset yritykset. En usko, että mikään kuntahallinto pystyy kahlitsemaan yrityksiä palkkaamaan työntekijöitä tai antamaan palveluja vain sijaintikunnasta/kuntaan. No tullit ja muurit kyllä voivat viedä yrityksen Kiinaan. Turusta on aikojen kuluessa lähtenyt monia suuryrityksiä, esimerkkinä vaikkapa Leaf (Hellas) tai Wärtsilä. Takuuvarmasti syyt lähtöön eivät kuitenkaan ole olleet kuntarajat.

 

Syy miksi turkulaiset ostavat tontteja Ruskolta, Maskusta, Liedosta tai Kaarinasta on yksinkertainen. Turku ei tarjoa kohtuuhintaisia tontteja riittävästi myyntiin. Ympäristökunnat siis järjestävät palvelut, kuten päiväkodit, koulut, terveydenhoidon jne. keskuskaupugissa töissä käyville asukkaille. Mutta kuten todettua suurin osa näistä työpaikoista onkin seudun tai koko maan yhteisiä.

 

Turulla on kyllä esimerkiksi Maariassa ja Paattisilla runsaasti hyödyntämätöntä tonttimaata kunhan vaan toimeen tartutaan.